Brand

Brand

Om det börjar brinna!!

Vid brand gäller: Rädda-Varna-Larma -Släck. [läs mer]

Utrustning som rekommenderas i hemmet är en brandfilt samt en eller flera handbrandsläckare. Sybro fastigheter tillhandahåller 1 st brandfilt till varje lägenhet.

Var uppmärksam på att stänga av spisen, använd gärna timers för brödrosten & andra elprodukter. Dra gärna ur kontakten direkt när du är klar med strykjärn, brödrost, hårtork och liknande. Kontrollera också att sladdarna till dina elprodukter är hela och oskadda. [läs mer]

Vid matlagning så fastnar det fett från matlagningen i spisfläkten. Fett som droppar ner från fläkten på en het spis kan orsaka brand. Rengör därför fläktfiltret med jämna mellanrum. Intervallerna bestäms av hur mycket mat du lagar. Gör rent filtret med hjälp av varmt vatten och diskmedel. Har du diskmaskin så är denna rengöring lätt avklarad. Släck aldrig en brand runt spisen med vatten. Använd i första hand kvävning med brandfilt och i andra hand pulversläckare. (se youtube) Se den våldsamma effekten vid 2:00 och framåt.

Lämna ALDRIG brinnande ljus utan tillsyn. Om du har en ljuslykta för värmeljus, se till att den är öppen upptill så att inte värmeljuset blir övertänt och slår eld. Undvik helt att använda levande ljus i julgranen.

Brand kan uppstå bakom kyl och frys genom att det ansamlas damm på kompressorer och kylslingor som täpper för luftcirkulationen, och det kan räcka med värmen från kompressorn för att det ska antändas. Även isoleringsmaterialet i kyl- och frysskåpet, oftast någon typ av cellplast, kan antändas.

Dra därför ut kyl och frys och dammsug när du frostar av.

Sybro Fastigheter tillhandahåller 1 st brandvarnare i alla lägenheter. Om ett tillbud eller om en brand har skett i din lägenhet så skall alltid hyresvärden kontaktas.

Observera att trapphuset är en utrymningsväg som inte får användas som uppställningsplats för barnvagnar, cyklar och andra tillhörigheter. Ett trapphus fylls snabbt med livsfarlig brandrök om tex en barnvagn tänds på. En kastad fimp i en vagn kan resultera i detta, se [youtube]

rvaring av gasol i vinds- och källarförråd och flerbilsgarage är förbjudet. Vänligen respektera detta.

Fler tips hittar du på Brandskyddsföreningen

Alla glimtändare som monteras i bänk- och badrumsbelysning med vanliga lysrör skall vara av säkerhetständar typ som slår ifrån innan de blir överhettade.

Brand