Badrum

Badrum

Tänk på miljön och var sparsam med vattnet. Duscha gärna någon minut kortare. Det gör skillnad.

Krokar och hyllor

Hyresgästen äger inte rätt till att borra i kakelväggarna. Kakelplattor spricker lätt om man borrar hål i dem samt att man gör hål i tätskiktet. Om detta utförs fel så kan det orsaka en vattenskada som du då blir ersättningsskyldig för.

Det finns många andra sätt att hänga upp krokar, speglar, hyllor, flaskhållare, tandborsthållare, muggar, tvålkoppar, handdukshängare utan att göra fula hål i väggarna. Det enklaste sättet att sätta upp krokar på väggarna är att använda sugproppar, de är också lätta att flytta om det behövs. Ju större sugproppen är, desto bättre sitter den fast. För att få sugproppen att sitta riktigt hårt ska den fuktas lätt innan den trycks mot fästytan.

Självhäftande krokar och kakel

Du kan också köpa krokar med självhäftande baksida. Precis som med sugkoppar kan du på så sätt få hållbara krokar utan att behöva göra hål i väggen. Om du vill ta bort självhäftande krokar/klisterplattor, se till att du får bort allt klister. Krokar och klisterplattor hittar du i bygghandeln.

Skåp, hyllor och skötbord

Behöver du sätta upp större saker som badrumsskåp, stora hyllor eller skötbord så måste de självklart borras och skruvas upp. Här ser vi att du helst sätter upp sådan utrustning på en vägg utan kakel. Kontakta hyresvärden för konsultation samt för ett besked på vilka regler som råder i fastigheten.

Kalkfläckar

Avlagringar och smuts går inte att undvika i badrummet, men genom att torka av handfat, badkar, blandare och kranar med täta intervaller så gör du städningen betydligt lättare. Använd alltid mjuk trasa eller svamp som är avsedd för badrumsinredning. Det går också bra att använda en mikrofiberduk. Till en sådan behöver du inget rengöringsmedel. För att få bort kalkfläckar kan du använda vanlig hushållsättika. Torka av fläcken med hjälp av en trasa och ättika och skölj efteråt med varmt vatten. Upprepa behandlingen om det behövs.

Lukt i badrummet

Obehaglig lukt i badrummet kan bero på olika saker, oftast dåligt rensade brunnar eller vattenlås, otät toalettstol eller smuts som samlats under badkar och på andra svåråtkomliga ställen. Ta först reda på var lukten kommer ifrån. Om du har problem med att bli av med eventuell lukt kan du höra av dig till din hyresvärd, men försök först själv att hitta orsaken till lukten och åtgärda problemet.

Rensa golvbrunnens vattenlås

Med jämna mellanrum behöver du rensa såväl badrummets golvbrunn, som samlar upp bad- och duschvatten, som handfatets vattenlås. Hår och annat sköljs inte alltid ned i rören utan fastnar i brunnar och lås, vilket efter en tid leder till dålig avrinning eller rent av stopp i avloppet. Dåligt rensade avlopp kan också leda till dålig lukt.

Om du även efter rensning fortfarande skulle ha stopp i ett avlopp måste du anmäla felet till din hyresvärd. Använd aldrig några kemiska preparat för att rengöra avloppet. De skadar rören och kan leda till stora problem samt kan ofta också vara miljöfarliga.

Så här rensar du handfatets vattenlås:

Ett vattenlås hindrar dålig lukt att komma upp från avloppet och måste rensas regelbundet. Vattenlåset är den krökta delen på avloppsröret som sitter under handfatet – du kan enkelt rensa det själv.

 • Öppna vattenlåset genom att skruva loss den understa delen. Ställ en hink under så att vatten inte rinner ner på golvet.
 • Peta loss smuts som fastnat i röret.
 • Spola igenom med hett vatten som får rinna ner i hinken. Skruva sedan fast vattenlåset igen. Säkerställ att gummipackningen hamnar rätt och att det inte läcker efter montaget.

Så här rensar du golvbrunnen:

Även golvbrunnen måste rengöras regelbundet för att undvika stopp i avloppet, översvämning och dålig lukt. Hur ofta du behöver göra det beror på hur många som delar badrummet och hur mycket hår som spolas ner i avloppet. Att rensa brunnen är inte svårt och du kan enkelt utföra åtgärden själv.

 1. Om golvbrunnen finns under ett badkar behöver du börja med att lyfta av badkarsfronten.
 2. Lyft undan gallret som sitter över golvbrunnen. Vattenlåset som är av plast går att lyfta upp med hjälp av en skruvmejsel.
 3. Ta bort hår och annat som fastnat i brunnen. Skrapa försiktigt bort eventuella rester som sitter på brunnens innerväggar. Tryck tillbaka vattenlåset och säkerställ så att gummipackningen tätar ordentligt annars kommer det upp avloppslukt från avloppsrören.
 4. Spola vatten i brunnen och torka av.
 5. Återmontera galler och badkarsfront

Måla väggar

Om du vill måla badrummets väggar måste du inhämta ett skriftligt godkännande av din hyresvärd.

Städning

Håll badrummet rent och gör rent väggar och golv med inte alltför långa intervaller. Görs inte detta kan fogar och lister bli missfärgade och väldigt svåra att få rent på sikt. En flyttningsstädning blir betydligt kostsammare om detta inte görs kontinuerligt.

 1. Håll rent.
 2. Skura badkar, kakel, golv under badkar, wc stol, hörn och fogar så ofta som behövs.
 3. Vädra badrummet efter dusch och bad så försvinner den varma fuktiga luften fortare.
 4. Använd duschdraperi och torka upp vatten som hamnat på golvet.
 5. Håll ventiler rena och dammfria, så cirkulerar luften bättre.

Använd inte toalettstolen som avfallskorg. Det är endast toalettpapper som får kastas i wc:n. Pappersservetter och annat måste läggas i en papperskorg.

Installera tvättmaskin

Badrum